<script>
"use strict";
OB_ready(OB_doWhenReady);

function OB_doWhenReady() {
    // localize everything
    var ooohBoi = window.ooohBoi || {};
    // local scope variables
    ooohBoi.prev_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;
    ooohBoi.cur_scroll_pos;
    ooohBoi.scroll_direction = 'init';
    ooohBoi.prev_scroll_direction = 0;
    ooohBoi.header = document.querySelector('#show-hide-header'); // header ID
    ooohBoi.header_pos = {
        top: ooohBoi.header.offsetTop,
        left: ooohBoi.header.offsetLeft,
    };
    ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    // show-hide header with ease/transition
    ooohBoi.header.style.transition = 'all 0.3s ease';
    // update header height on window resize
    ooohBoi.updateHeaderHeight = function() {
        ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    }
    // listen "scroll" event and decide what to do
    ooohBoi.checkScroll = function() {
        ooohBoi.cur_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;

        if (ooohBoi.cur_scroll_pos > ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'down';
        else if (ooohBoi.cur_scroll_pos < ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'up';

        if (ooohBoi.scroll_direction !== ooohBoi.prev_scroll_direction) ooohBoi.toggleHeader(ooohBoi.scroll_direction, ooohBoi.cur_scroll_pos);
        ooohBoi.prev_scroll_pos = ooohBoi.cur_scroll_pos;
    }
    // add or remove class based on the scrolling direction
    ooohBoi.toggleHeader = function(scroll_direction, scroll_current) {
        if (scroll_direction === 'down' && scroll_current > ooohBoi.header_height) {
            OB_addClass(ooohBoi.header, 'im-hidden'); // for styling
            ooohBoi.header.style.top = -1 * ooohBoi.header_height + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        } else if (scroll_direction === 'up') {
            OB_removeClass(ooohBoi.header, 'im-hidden');
            ooohBoi.header.style.top = ooohBoi.header_pos.top + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        }
    }
    // listen "scroll" and "resize" window events
    window.addEventListener('scroll', ooohBoi.checkScroll);
    window.addEventListener('resize', ooohBoi.updateHeaderHeight);
}

function OB_outerHeight(el) {
    var height = el.offsetHeight;
    var style = getComputedStyle(el);
    height += parseInt(style.marginTop) + parseInt(style.marginBottom);
    return height;
}

function OB_addClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.add(className);
    else {
        var current = el.className,
            found = false;
        var all = current.split(' ');
        for (var i = 0; i < all.length, !found; i++) found = all[i] === className;
        if (!found) {
            if (current === '') el.className = className;
            else el.className += ' ' + className;
        }
    }
}

function OB_removeClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.remove(className);
    else el.className = el.className.replace(new RegExp('(^|\\b)' + className.split(' ').join('|') + '(\\b|$)', 'gi'), ' ');
}

function OB_ready(fn) {
    if (document.readyState != 'loading') fn();
    else if (document.addEventListener) document.addEventListener('DOMContentLoaded', fn);
    else {
        document.attachEvent('onreadystatechange', function() {
            if (document.readyState != 'loading') fn();
        });
    }
}
</script>
				
			
0911.JVDS
0911.JVDS
0911.JDVS

Huis van de boswachter, Lanklaar

Compacte woning voor de boswachter

0911.JDVS

Deze woning voor een alleenstaande wordt gebouwd op een erg smal perceel en heeft bijgevolg slechts een bewoonbare oppervlakte van 113m². Het reliëf van het terrein, naar achteren aflopend, eindigend in de 4m hoge talud van de dijk van de Zuid-Willemsvaart, maakte het interessanter het wonen een stuk hoger dan het maaiveld te situeren en het nachtgedeelte op de benedenverdieping onder te brengen.
De woningen van de beide buren, zowel de vrijstaande linkse als degene waar tegen aangebouwd wordt aan de rechterzijde, hebben elk een uitgesproken verschijningsvorm met ver uitspringende dakranden. Om hierop aan te sluiten, en daarmee de smalle straatgevel wat te accentueren, heeft ook de nieuw te bouwen woning een uitgesproken dakrand/luifel meegekregen, als een pet, scheef op het hoofd gezet.

0911.JVDS
0911.JVDS
0911.JVDS
0911.JVDS
0911.JVDS
0911.JVDS
0911.JVDS
0911.JVDS
0911.JVDS

Programma: Het bouwen van een halfopen woning | Locatie: Oude Baan, Dilsen-Stokkem | Opdrachtgever: particulier | Ontwerp-oplevering: 2009-2012 | Fotografie: Dennis Brebels

Gerelateerd

1902.DDST

Demerpoort, Diest

Rondom de Verversgracht, een kunstmatige Demerarm in het historische stadscentrum van Diest, vestigden zich vanaf de 17e eeuw verschillende brouwerijen,…

Dorpskernontwikkeling De Kwint, Zonhoven

Midden in het centrum van Zonhoven, tegenover het marktplein en de kerk, wordt een gebied van een kleine 7.000m² vrijgemaakt…
1613.HAMA

Trichterhof, Hasselt

De 20e-eeuwse gordel rondom het historische centrum van de stad is de voorbije jaren grondig getransformeerd. Kleine, veelal uitgeleefde arbeiderswoningen…

Gemeenteplein, Keerbergen

De projectsite is gelegen in het centrum van Keerbergen, op de hoek van de Haachtsebaan en het Gemeenteplein. Het project…
VIVA+HEFT

Vivos Artes, Sint-Truiden

Het project is gelegen in de stedelijke kern van Sint-Truiden op de zorgcampus langs de Montenakenweg, Het betreft de bouw…

Woonwijk Slakken, Dilsen-Stokkem

Een uitgeleefde woonwijk aan de rand van het dorp wordt gesloopt. Het terrein wordt volledig onthard, enkel een aantal beeldbepalende…