<script>
"use strict";
OB_ready(OB_doWhenReady);

function OB_doWhenReady() {
    // localize everything
    var ooohBoi = window.ooohBoi || {};
    // local scope variables
    ooohBoi.prev_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;
    ooohBoi.cur_scroll_pos;
    ooohBoi.scroll_direction = 'init';
    ooohBoi.prev_scroll_direction = 0;
    ooohBoi.header = document.querySelector('#show-hide-header'); // header ID
    ooohBoi.header_pos = {
        top: ooohBoi.header.offsetTop,
        left: ooohBoi.header.offsetLeft,
    };
    ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    // show-hide header with ease/transition
    ooohBoi.header.style.transition = 'all 0.3s ease';
    // update header height on window resize
    ooohBoi.updateHeaderHeight = function() {
        ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    }
    // listen "scroll" event and decide what to do
    ooohBoi.checkScroll = function() {
        ooohBoi.cur_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;

        if (ooohBoi.cur_scroll_pos > ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'down';
        else if (ooohBoi.cur_scroll_pos < ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'up';

        if (ooohBoi.scroll_direction !== ooohBoi.prev_scroll_direction) ooohBoi.toggleHeader(ooohBoi.scroll_direction, ooohBoi.cur_scroll_pos);
        ooohBoi.prev_scroll_pos = ooohBoi.cur_scroll_pos;
    }
    // add or remove class based on the scrolling direction
    ooohBoi.toggleHeader = function(scroll_direction, scroll_current) {
        if (scroll_direction === 'down' && scroll_current > ooohBoi.header_height) {
            OB_addClass(ooohBoi.header, 'im-hidden'); // for styling
            ooohBoi.header.style.top = -1 * ooohBoi.header_height + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        } else if (scroll_direction === 'up') {
            OB_removeClass(ooohBoi.header, 'im-hidden');
            ooohBoi.header.style.top = ooohBoi.header_pos.top + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        }
    }
    // listen "scroll" and "resize" window events
    window.addEventListener('scroll', ooohBoi.checkScroll);
    window.addEventListener('resize', ooohBoi.updateHeaderHeight);
}

function OB_outerHeight(el) {
    var height = el.offsetHeight;
    var style = getComputedStyle(el);
    height += parseInt(style.marginTop) + parseInt(style.marginBottom);
    return height;
}

function OB_addClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.add(className);
    else {
        var current = el.className,
            found = false;
        var all = current.split(' ');
        for (var i = 0; i < all.length, !found; i++) found = all[i] === className;
        if (!found) {
            if (current === '') el.className = className;
            else el.className += ' ' + className;
        }
    }
}

function OB_removeClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.remove(className);
    else el.className = el.className.replace(new RegExp('(^|\\b)' + className.split(' ').join('|') + '(\\b|$)', 'gi'), ' ');
}

function OB_ready(fn) {
    if (document.readyState != 'loading') fn();
    else if (document.addEventListener) document.addEventListener('DOMContentLoaded', fn);
    else {
        document.attachEvent('onreadystatechange', function() {
            if (document.readyState != 'loading') fn();
        });
    }
}
</script>
				
			
2114.KEER

Gemeenteplein, Keerbergen

Collectief wonen en werken rond een gezamenlijke binnentuin

2114.KEER

De projectsite is gelegen in het centrum van Keerbergen, op de hoek van de Haachtsebaan en het Gemeenteplein. Het project betreft de nieuwbouw van een gemengd commercieel  residentieel project met handels- en kantoorruimtes en 7 sociale wooneenheden op het gelijkvloers met daarboven 37 appartementen.
Uitgangspunt is een inclusief project, waar handel en wonen een samenhangend en betekenisvol geheel vormen, zonder dat het ene op het andere overheerst. Het project wordt opgebouwd uit drie volumes: één aan het Gemeenteplein (blok A), één aan de Haachtsebaan (blok B) en één aan de zijde van het gemeentehuis (blok C). De 3 volumes zijn los getrokken ten opzichte van elkaar om transparantie en doorzichten van en naar de centrale binnentuin te krijgen. Blok A schiet door over de volledige breedte van het Gemeenteplein. Blok B en C staan hier (nagenoeg) haaks op, maar laten beiden een opening als ruime doorsteek naar het binnengebied. Aan beide doorsteken is een verticale circulatiekern gekoppeld die van hieruit via gaanderijen de verschillende private wooneenheden bedient. Doordat de opening tussen de volumes verticaal over alle niveaus wordt aangehouden ontstaan ruimtelijk drie autonome gebouwen.
De intensieve daktuin, bovenop de ondergrondse parking, fungeert als het groene hart van de site en is een vitaal element in het ontwerp. Een collectief terras, centraal in de binnentuin, nodigt uit tot gemeenschappelijke activiteiten. Bij het ontwerp van de gevels en in de opvatting van de volumewerking is telkens een antwoord gegeven op de tegenoverliggende straatwand. De materialisatie streeft een robuuste architectuur na, met een tijdloos karakter, die het concept van een ‘reeks van samenhangende gebouwen’ mee ondersteunt in een afwisselende beeldtaal.

Visualisatie collectieve binnentuin, gekeken naar blok A met links blok C en rechts blok B

2114.KEER

Snede, kijkend naar binnentuingevel van blok A

Programma: Gemengd commercieel / residentieel project met handels- en kantoorruimtes, 7 sociale wooneenheden en 37 appartementen | Locatie: Gemeenteplein-Haachtsebaan, Keerbergen | Opdrachtgever: Schoofs NV | Ontwerp: 2022 | Status: vergunning verleend, opmaak aanbesteding | Studies: Dubimax (stabiliteit) | Oppervlakte terrein: 3.425  m² | Renderings: Atelier Claar | Team DGLA: Kristof Benaets, Matthias Eersels, Raf Snoekx

Gerelateerd

1902.DDST

Demerpoort, Diest

Rondom de Verversgracht, een kunstmatige Demerarm in het historische stadscentrum van Diest, vestigden zich vanaf de 17e eeuw verschillende brouwerijen,…

Dorpskernontwikkeling De Kwint, Zonhoven

Midden in het centrum van Zonhoven, tegenover het marktplein en de kerk, wordt een gebied van een kleine 7.000m² vrijgemaakt…
1613.HAMA

Trichterhof, Hasselt

De 20e-eeuwse gordel rondom het historische centrum van de stad is de voorbije jaren grondig getransformeerd. Kleine, veelal uitgeleefde arbeiderswoningen…
VIVA+HEFT

Vivos Artes, Sint-Truiden

Het project is gelegen in de stedelijke kern van Sint-Truiden op de zorgcampus langs de Montenakenweg, Het betreft de bouw…

Woonwijk Slakken, Dilsen-Stokkem

Een uitgeleefde woonwijk aan de rand van het dorp wordt gesloopt. Het terrein wordt volledig onthard, enkel een aantal beeldbepalende…

Tabaart, Bilzen

De stad Bilzen schreef een verkoopsprocedure (met ontwerpwedstrijd) uit voor een site aan de rand van de stad. We ontwierpen…