<script>
"use strict";
OB_ready(OB_doWhenReady);

function OB_doWhenReady() {
    // localize everything
    var ooohBoi = window.ooohBoi || {};
    // local scope variables
    ooohBoi.prev_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;
    ooohBoi.cur_scroll_pos;
    ooohBoi.scroll_direction = 'init';
    ooohBoi.prev_scroll_direction = 0;
    ooohBoi.header = document.querySelector('#show-hide-header'); // header ID
    ooohBoi.header_pos = {
        top: ooohBoi.header.offsetTop,
        left: ooohBoi.header.offsetLeft,
    };
    ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    // show-hide header with ease/transition
    ooohBoi.header.style.transition = 'all 0.3s ease';
    // update header height on window resize
    ooohBoi.updateHeaderHeight = function() {
        ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    }
    // listen "scroll" event and decide what to do
    ooohBoi.checkScroll = function() {
        ooohBoi.cur_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;

        if (ooohBoi.cur_scroll_pos > ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'down';
        else if (ooohBoi.cur_scroll_pos < ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'up';

        if (ooohBoi.scroll_direction !== ooohBoi.prev_scroll_direction) ooohBoi.toggleHeader(ooohBoi.scroll_direction, ooohBoi.cur_scroll_pos);
        ooohBoi.prev_scroll_pos = ooohBoi.cur_scroll_pos;
    }
    // add or remove class based on the scrolling direction
    ooohBoi.toggleHeader = function(scroll_direction, scroll_current) {
        if (scroll_direction === 'down' && scroll_current > ooohBoi.header_height) {
            OB_addClass(ooohBoi.header, 'im-hidden'); // for styling
            ooohBoi.header.style.top = -1 * ooohBoi.header_height + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        } else if (scroll_direction === 'up') {
            OB_removeClass(ooohBoi.header, 'im-hidden');
            ooohBoi.header.style.top = ooohBoi.header_pos.top + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        }
    }
    // listen "scroll" and "resize" window events
    window.addEventListener('scroll', ooohBoi.checkScroll);
    window.addEventListener('resize', ooohBoi.updateHeaderHeight);
}

function OB_outerHeight(el) {
    var height = el.offsetHeight;
    var style = getComputedStyle(el);
    height += parseInt(style.marginTop) + parseInt(style.marginBottom);
    return height;
}

function OB_addClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.add(className);
    else {
        var current = el.className,
            found = false;
        var all = current.split(' ');
        for (var i = 0; i < all.length, !found; i++) found = all[i] === className;
        if (!found) {
            if (current === '') el.className = className;
            else el.className += ' ' + className;
        }
    }
}

function OB_removeClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.remove(className);
    else el.className = el.className.replace(new RegExp('(^|\\b)' + className.split(' ').join('|') + '(\\b|$)', 'gi'), ' ');
}

function OB_ready(fn) {
    if (document.readyState != 'loading') fn();
    else if (document.addEventListener) document.addEventListener('DOMContentLoaded', fn);
    else {
        document.attachEvent('onreadystatechange', function() {
            if (document.readyState != 'loading') fn();
        });
    }
}
</script>
				
			
2008.SLAK

Woonwijk Slakken, Dilsen-Stokkem

28 gestapelde sociale woningen

2008.SLAK

Een uitgeleefde woonwijk aan de rand van het dorp wordt gesloopt. Het terrein wordt volledig onthard, enkel een aantal beeldbepalende bomen en de randweg blijven behouden en ingezet in het nieuwe concept. Waar de auto en de garages eerst een centrale plek innamen op de site, worden ze nu naar de randen teruggedrongen. Het vrijgekomen binnengebied is volledig autovrij en wordt omgevormd tot een grote collectieve tuin.
In deze tuin, de ‘groene long’ van de wijk, start het zoeken naar een evenwicht tussen minimale ruimtelijke impact en maximaal woonrendement. Zo ontstonden bouwveldjes met telkens een ensemble van 4 woningen, waarin ook de private tuinen zijn vervat. Deze identieke ‘stempels’ worden zeven keer, met wisselende oriëntaties, toegepast. Tussen deze stempels ontstaan informele wandel- en fietsroutes, waarvan sommige verder aantakken op bestaande zachte verbindingen met de omringende woonwijk.

Door de stempels afwisselend te roteren of te spiegelen ontstaat een schijnbaar organisch geheel, wat versterkt wordt door het wisselend beeld van frontale spitsgevels en schuine dakvlakken. Ondanks de collectieve woonvorm van het ensemble blijven de wooneenheden zo een zekere individualiteit en huiselijkheid behouden.

2008.SLAK
2008.SLAK
2008.SLAK
 

Het ensemble van 4 woningen is opgevat als één grote villa, die is opgebouwd als gestapelde halfopen woningen. Elke helft bestaat uit een gelijkvloerse éénslaapkamerwoning, met hierboven een duplexwoning met 2 slaapkamers. Elke woning heeft zijn eigen voordeur op maaiveldniveau en een eigen tuintje met fietsenberging. De duplexwoning heeft bijkomend nog een groot terras dat uitkijkt op zowel de private zijtuin als de collectieve voortuin.

2008.SLAK
2008.SLAK

Gelijkvloers

2008.SLAK

Verdieping 1

2008.SLAK

Verdieping 2

Programma: Masterplan en architectuur sociale nieuwbouwwijk met 28 gestapelde wooneenheden | Locatie: Slakkenstraat, Lanklaar (Dilsen-Stokkem) | Opdrachtgever: WiL (Maaslands Huis) | Samenwerking: De Gouden Liniaal Architecten (masterplan-architectuur), Antea Group (landschap-infrastructuur) |Ontwerp-oplevering: 2020-2026 | Status: Uitvoeringsontwerp, in aanbesteding | Team DGLA: Julie Linsen, Robbe De Geyndt, Sofie Rastelli, Raf Snoekx

Gerelateerd

1902.DDST

Demerpoort, Diest

Rondom de Verversgracht, een kunstmatige Demerarm in het historische stadscentrum van Diest, vestigden zich vanaf de 17e eeuw verschillende brouwerijen,…

Dorpskernontwikkeling De Kwint, Zonhoven

Midden in het centrum van Zonhoven, tegenover het marktplein en de kerk, wordt een gebied van een kleine 7.000m² vrijgemaakt…
1613.HAMA

Trichterhof, Hasselt

De 20e-eeuwse gordel rondom het historische centrum van de stad is de voorbije jaren grondig getransformeerd. Kleine, veelal uitgeleefde arbeiderswoningen…

Gemeenteplein, Keerbergen

De projectsite is gelegen in het centrum van Keerbergen, op de hoek van de Haachtsebaan en het Gemeenteplein. Het project…
VIVA+HEFT

Vivos Artes, Sint-Truiden

Het project is gelegen in de stedelijke kern van Sint-Truiden op de zorgcampus langs de Montenakenweg, Het betreft de bouw…

Tabaart, Bilzen

De stad Bilzen schreef een verkoopsprocedure (met ontwerpwedstrijd) uit voor een site aan de rand van de stad. We ontwierpen…