<script>
"use strict";
OB_ready(OB_doWhenReady);

function OB_doWhenReady() {
    // localize everything
    var ooohBoi = window.ooohBoi || {};
    // local scope variables
    ooohBoi.prev_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;
    ooohBoi.cur_scroll_pos;
    ooohBoi.scroll_direction = 'init';
    ooohBoi.prev_scroll_direction = 0;
    ooohBoi.header = document.querySelector('#show-hide-header'); // header ID
    ooohBoi.header_pos = {
        top: ooohBoi.header.offsetTop,
        left: ooohBoi.header.offsetLeft,
    };
    ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    // show-hide header with ease/transition
    ooohBoi.header.style.transition = 'all 0.3s ease';
    // update header height on window resize
    ooohBoi.updateHeaderHeight = function() {
        ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    }
    // listen "scroll" event and decide what to do
    ooohBoi.checkScroll = function() {
        ooohBoi.cur_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;

        if (ooohBoi.cur_scroll_pos > ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'down';
        else if (ooohBoi.cur_scroll_pos < ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'up';

        if (ooohBoi.scroll_direction !== ooohBoi.prev_scroll_direction) ooohBoi.toggleHeader(ooohBoi.scroll_direction, ooohBoi.cur_scroll_pos);
        ooohBoi.prev_scroll_pos = ooohBoi.cur_scroll_pos;
    }
    // add or remove class based on the scrolling direction
    ooohBoi.toggleHeader = function(scroll_direction, scroll_current) {
        if (scroll_direction === 'down' && scroll_current > ooohBoi.header_height) {
            OB_addClass(ooohBoi.header, 'im-hidden'); // for styling
            ooohBoi.header.style.top = -1 * ooohBoi.header_height + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        } else if (scroll_direction === 'up') {
            OB_removeClass(ooohBoi.header, 'im-hidden');
            ooohBoi.header.style.top = ooohBoi.header_pos.top + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        }
    }
    // listen "scroll" and "resize" window events
    window.addEventListener('scroll', ooohBoi.checkScroll);
    window.addEventListener('resize', ooohBoi.updateHeaderHeight);
}

function OB_outerHeight(el) {
    var height = el.offsetHeight;
    var style = getComputedStyle(el);
    height += parseInt(style.marginTop) + parseInt(style.marginBottom);
    return height;
}

function OB_addClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.add(className);
    else {
        var current = el.className,
            found = false;
        var all = current.split(' ');
        for (var i = 0; i < all.length, !found; i++) found = all[i] === className;
        if (!found) {
            if (current === '') el.className = className;
            else el.className += ' ' + className;
        }
    }
}

function OB_removeClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.remove(className);
    else el.className = el.className.replace(new RegExp('(^|\\b)' + className.split(' ').join('|') + '(\\b|$)', 'gi'), ' ');
}

function OB_ready(fn) {
    if (document.readyState != 'loading') fn();
    else if (document.addEventListener) document.addEventListener('DOMContentLoaded', fn);
    else {
        document.attachEvent('onreadystatechange', function() {
            if (document.readyState != 'loading') fn();
        });
    }
}
</script>
				
			
1711.KWNT
1711.KWNT
1711.KWNT

Dorpskernontwikkeling De Kwint, Zonhoven

Centrumversterkend project met woningen, een ontmoetingscentrum en handel- en dienstenfuncties.

1711.KWNT

Midden in het centrum van Zonhoven, tegenover het marktplein en de kerk, wordt een gebied van een kleine 7.000m² vrijgemaakt om een centrumversterkend project te ontwikkelen met een gemengd programma van wonen, werken en ontspannen. Het ontwerp startte vanuit een stedenbouwkundige visie die de voorbouwlijn van de straat terugtrekt om een nieuw, driehoekig, licht verhoogd plein in het centrum te creëren. Aan dit plein wordt een actieve plint ontworpen waaraan nieuwe publieke functies geschakeld zijn: een ontmoetingscentrum met een café-restaurant, een tiental handelspanden en een wijkkantoor van de lokale politie.

Verschillende doorsteken voor wandelaars en fietsers worden gecreëerd vanaf het nieuwe plein en de dorpsstraat om de doorwaadbaarheid van het centrum te vergroten en de verbinding met aangrenzende woonontwikkelingsprojecten te verbeteren. Bovenop de plint worden vijf volumes gebouwd met in totaal 68 wooneenheden, variërend in oppervlakte van 60 tot 160 vierkante meter voor een divers woonaanbod. De Kwint zal voorzien in boven- en ondergrondse fietsenbergingen, een halte van het openbaar vervoer voor de deur, en twee deelauto’s voor bewoners.

 

1711.KWNT

Aan het marktplein en de Dorpsstraat wordt een actieve plint ontworpen waaraan nieuwe publieke functies geschakeld zijn: een ontmoetingscentrum met een café-restaurant (1.300 m²), handels- en dienstenfuncties (1.550 m²) en een wijkkantoor van de lokale politie (350 m²).

1711.KWNT
1711.KWNT

Vanuit het nieuwe (horeca-) plein en de Dorpsstraat worden meerdere doorsteken voor wandelaars en fietsers gemaakt die de doorwaadbaarheid van het centrum moet vergroten en de aanhechting van aanpalende woonontwikkelingsprojecten aan het centrum zal verbeteren.

1711.KWNT

Bij het ontwerp van de verschillende pleinen lag de focus op de verblijfskwaliteit, zowel bij het horecaplein aan marktzijde, als bij de binnengebieden waaraan gewoond wordt

1711.KWNT
1711.KWNT

Programma: De nieuwbouw van 68 wooneenheden boven een publieke plint met polyvalente zaal, café-restaurant, handelsruimtes en een politiekantoor | Locatie: Kerkplein – Heuvenstraat – Grote Eggestraat, Zonhoven | Publieke partner: Gemeente Zonhoven | Private partner: TM Kolmont Woonprojecten – Vanhout Projects | Ontwerp: 2017 | Status: In uitvoering (oplevering 2025) | Samenwerking: De Gouden Liniaal Architecten – Binst architects | Studies: Concreet (stabiliteit), Heedfeld (technieken), LST (landschap) | Oppervlakte: 13.291  m² | Renderings: ZOA Studio | Team DGLA: Wim Dirickx, Raf Snoekx, Robbe De Geyndt, Silke Maes, Olivier Eurlings

Gerelateerd

2305.CTDL

Herbestemming Citadel, Diest

Hoog verheven boven de stad, met een oppervlakte van 27 ha, neemt de citadelsite een erg prominente plaats in binnen…
1906.FAAR

Ontmoetingscentrum De Faar, Dilsen-Stokkem

Tot eind 2018 had Dilsen geen centrale markt of plein. Op een site waar woningen en een oude metselhal van…
1902.DDST

Demerpoort, Diest

Rondom de Verversgracht, een kunstmatige Demerarm in het historische stadscentrum van Diest, vestigden zich vanaf de 17e eeuw verschillende brouwerijen,…

Jongerencentrum, Lommel

De stad Lommel wil een nieuwe impuls geven aan het stedelijk landschap door een centrale en laagdrempelige ontmoetingsplaats te creëren…

Zaal Den Bond, Turnhout

‘Den Bond’ functioneert vandaag als ‘eiland in de stad’. Het staat volledig op zichzelf. Met gesloten zijgevels en omgeven door…
1613.HAMA

Trichterhof, Hasselt

De 20e-eeuwse gordel rondom het historische centrum van de stad is de voorbije jaren grondig getransformeerd. Kleine, veelal uitgeleefde arbeiderswoningen…