<script>
"use strict";
OB_ready(OB_doWhenReady);

function OB_doWhenReady() {
    // localize everything
    var ooohBoi = window.ooohBoi || {};
    // local scope variables
    ooohBoi.prev_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;
    ooohBoi.cur_scroll_pos;
    ooohBoi.scroll_direction = 'init';
    ooohBoi.prev_scroll_direction = 0;
    ooohBoi.header = document.querySelector('#show-hide-header'); // header ID
    ooohBoi.header_pos = {
        top: ooohBoi.header.offsetTop,
        left: ooohBoi.header.offsetLeft,
    };
    ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    // show-hide header with ease/transition
    ooohBoi.header.style.transition = 'all 0.3s ease';
    // update header height on window resize
    ooohBoi.updateHeaderHeight = function() {
        ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    }
    // listen "scroll" event and decide what to do
    ooohBoi.checkScroll = function() {
        ooohBoi.cur_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;

        if (ooohBoi.cur_scroll_pos > ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'down';
        else if (ooohBoi.cur_scroll_pos < ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'up';

        if (ooohBoi.scroll_direction !== ooohBoi.prev_scroll_direction) ooohBoi.toggleHeader(ooohBoi.scroll_direction, ooohBoi.cur_scroll_pos);
        ooohBoi.prev_scroll_pos = ooohBoi.cur_scroll_pos;
    }
    // add or remove class based on the scrolling direction
    ooohBoi.toggleHeader = function(scroll_direction, scroll_current) {
        if (scroll_direction === 'down' && scroll_current > ooohBoi.header_height) {
            OB_addClass(ooohBoi.header, 'im-hidden'); // for styling
            ooohBoi.header.style.top = -1 * ooohBoi.header_height + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        } else if (scroll_direction === 'up') {
            OB_removeClass(ooohBoi.header, 'im-hidden');
            ooohBoi.header.style.top = ooohBoi.header_pos.top + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        }
    }
    // listen "scroll" and "resize" window events
    window.addEventListener('scroll', ooohBoi.checkScroll);
    window.addEventListener('resize', ooohBoi.updateHeaderHeight);
}

function OB_outerHeight(el) {
    var height = el.offsetHeight;
    var style = getComputedStyle(el);
    height += parseInt(style.marginTop) + parseInt(style.marginBottom);
    return height;
}

function OB_addClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.add(className);
    else {
        var current = el.className,
            found = false;
        var all = current.split(' ');
        for (var i = 0; i < all.length, !found; i++) found = all[i] === className;
        if (!found) {
            if (current === '') el.className = className;
            else el.className += ' ' + className;
        }
    }
}

function OB_removeClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.remove(className);
    else el.className = el.className.replace(new RegExp('(^|\\b)' + className.split(' ').join('|') + '(\\b|$)', 'gi'), ' ');
}

function OB_ready(fn) {
    if (document.readyState != 'loading') fn();
    else if (document.addEventListener) document.addEventListener('DOMContentLoaded', fn);
    else {
        document.attachEvent('onreadystatechange', function() {
            if (document.readyState != 'loading') fn();
        });
    }
}
</script>
				
			
1800.KIR
1800.KIR
1800.KIR

Woning KIR, Hasselt

Een rijwoning met een doordachte achterbouw

1800.KIR

De woning is te klein geworden voor een gezin met kinderen en heeft dringend nood aan een grondige opsmuk. De hoge garage en de zolderverdieping worden momenteel enkel gebruikt als bergruimtes maar hebben veel potentieel. In het nieuwe plan worden beide verdiepen daarom ten volle ingezet als deel van de woning.
De leefruimtes worden o.w.v. de compacte footprint en de wens tot behoud van een garage gespreid over de twee onderste verdiepen. Op het gelijkvloers wordt achteraan een nieuwe leefkeuken voorzien met erboven een polyvalente tuinkamer. Beide ruimtes worden sterk gekoppeld aan de stadstuin via een volledig beglaasde achtergevel. De gevel wordt ontdubbeld: een stalen buitenstructuur in lijn van de rechterbuur (en vroegere achterbouwlijn), en een thermische gevelschil 1m terugliggend. De twee leefruimtes aan tuinzijde staan ruimtelijk in contact met elkaar d.m.v. een vide over de volledige breedte van de woning. De lichtstraat erboven zorgt voor daglicht in het hart van de rijwoning.
De constructie van de nieuwe achterbouw is anders opgevat dan de hoofdwoning en hanteert het ruwbouw-afbouwprincipe. Zichtbare metselwerkmuren dragen zichtbare houten balkenlagen en geven de achterbouw een andere sfeer en uitstraling mee dan de hoofdwoning. De transparantie en openheid van de bronskleurige achtergevel zet dit extra in de verf. De vloerafwerkingen van de verschillende ruimtes genereren per zone een eigen uitgesproken sfeer die verwijst naar de originele tijdsgeest. De lichte eiken traphal en de detaillering van de vaste kastenwanden werkt als verbindend element tussen de verschillende ruimtes.

1800.KIR

Het originele stalen hekwerk aan de garagepoort en voordeur werd opgeknapt en teruggeplaatst.

De woning bestond voor de verbouwing uit allemaal donkere kamertjes zonder enige connectie met de tuin. Het rijhuis is verbouwd tot een luchtige en vooral lichte woning met een doordachte nieuwe achterbouw
1800.KIR
1800.KIR
1800.KIR
1800.KIR

Om zoveel mogelijk daglicht in de rijwoning te trekken en de connectie met de stadstuin te versterken, maken we de achtergevel volledig in glas. De structuur wordt ontdubbeld en genereert privacy, zorgt voor zonwering op beide verdiepen, doet dienst als structuur voor klimplanten en biedt plaats aan een klein terrasje op verdieping als verlengde van de tuinkamer.

1800.KIR

De leefkeuken op het gelijkvloers, grenzend aan de stadstuin, is het hart van de woning. Een lang laag keukenmeubel maakt deze kamer zo flexibel mogelijk en laat centraal ruimte voor een grote eettafel.

1800.KIR
1800.KIR
1800.KIR

Tussen het gelijkvloers en de verdieping, beide woonverdiepen, bevindt zich een vide die het daglicht dat via de lichtstraat binnenkomt naar beneden trekt. De vide is voorzien van een speelse hangmat.

1800.KIR

Op het eerste verdiep voorzien we in de achterbouw een polyvalente tuinkamer; Een gezellige lees-, speel- en/of werkkamer onder een lichthellend houten dak met uitzicht over de achterliggende groene tuinen van het bouwblok.

1800.KIR
1800.KIR
1800.KIR
1800.KIR

Op de zolderverdieping fungeren twee ruime dakkapellen, één in ieder dakvlak, als lichthappers die tegelijk ook extra ruimte onder het dak voor de kinderkamers genereren.

Programma: Het verbouwen van een gesloten eengezinswoning | Locatie: Het verbouwen van een gesloten eengezinswoning | Opdrachtgever: particulier | Ontwerp-oplevering: 2018-2020 | Fotografie: Kristof Mariën

Gerelateerd

1902.DDST

Demerpoort, Diest

Rondom de Verversgracht, een kunstmatige Demerarm in het historische stadscentrum van Diest, vestigden zich vanaf de 17e eeuw verschillende brouwerijen,…

Dorpskernontwikkeling De Kwint, Zonhoven

Midden in het centrum van Zonhoven, tegenover het marktplein en de kerk, wordt een gebied van een kleine 7.000m² vrijgemaakt…
1613.HAMA

Trichterhof, Hasselt

De 20e-eeuwse gordel rondom het historische centrum van de stad is de voorbije jaren grondig getransformeerd. Kleine, veelal uitgeleefde arbeiderswoningen…

Gemeenteplein, Keerbergen

De projectsite is gelegen in het centrum van Keerbergen, op de hoek van de Haachtsebaan en het Gemeenteplein. Het project…
VIVA+HEFT

Vivos Artes, Sint-Truiden

Het project is gelegen in de stedelijke kern van Sint-Truiden op de zorgcampus langs de Montenakenweg, Het betreft de bouw…

Woonwijk Slakken, Dilsen-Stokkem

Een uitgeleefde woonwijk aan de rand van het dorp wordt gesloopt. Het terrein wordt volledig onthard, enkel een aantal beeldbepalende…