<script>
"use strict";
OB_ready(OB_doWhenReady);

function OB_doWhenReady() {
    // localize everything
    var ooohBoi = window.ooohBoi || {};
    // local scope variables
    ooohBoi.prev_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;
    ooohBoi.cur_scroll_pos;
    ooohBoi.scroll_direction = 'init';
    ooohBoi.prev_scroll_direction = 0;
    ooohBoi.header = document.querySelector('#show-hide-header'); // header ID
    ooohBoi.header_pos = {
        top: ooohBoi.header.offsetTop,
        left: ooohBoi.header.offsetLeft,
    };
    ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    // show-hide header with ease/transition
    ooohBoi.header.style.transition = 'all 0.3s ease';
    // update header height on window resize
    ooohBoi.updateHeaderHeight = function() {
        ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    }
    // listen "scroll" event and decide what to do
    ooohBoi.checkScroll = function() {
        ooohBoi.cur_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;

        if (ooohBoi.cur_scroll_pos > ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'down';
        else if (ooohBoi.cur_scroll_pos < ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'up';

        if (ooohBoi.scroll_direction !== ooohBoi.prev_scroll_direction) ooohBoi.toggleHeader(ooohBoi.scroll_direction, ooohBoi.cur_scroll_pos);
        ooohBoi.prev_scroll_pos = ooohBoi.cur_scroll_pos;
    }
    // add or remove class based on the scrolling direction
    ooohBoi.toggleHeader = function(scroll_direction, scroll_current) {
        if (scroll_direction === 'down' && scroll_current > ooohBoi.header_height) {
            OB_addClass(ooohBoi.header, 'im-hidden'); // for styling
            ooohBoi.header.style.top = -1 * ooohBoi.header_height + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        } else if (scroll_direction === 'up') {
            OB_removeClass(ooohBoi.header, 'im-hidden');
            ooohBoi.header.style.top = ooohBoi.header_pos.top + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        }
    }
    // listen "scroll" and "resize" window events
    window.addEventListener('scroll', ooohBoi.checkScroll);
    window.addEventListener('resize', ooohBoi.updateHeaderHeight);
}

function OB_outerHeight(el) {
    var height = el.offsetHeight;
    var style = getComputedStyle(el);
    height += parseInt(style.marginTop) + parseInt(style.marginBottom);
    return height;
}

function OB_addClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.add(className);
    else {
        var current = el.className,
            found = false;
        var all = current.split(' ');
        for (var i = 0; i < all.length, !found; i++) found = all[i] === className;
        if (!found) {
            if (current === '') el.className = className;
            else el.className += ' ' + className;
        }
    }
}

function OB_removeClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.remove(className);
    else el.className = el.className.replace(new RegExp('(^|\\b)' + className.split(' ').join('|') + '(\\b|$)', 'gi'), ' ');
}

function OB_ready(fn) {
    if (document.readyState != 'loading') fn();
    else if (document.addEventListener) document.addEventListener('DOMContentLoaded', fn);
    else {
        document.attachEvent('onreadystatechange', function() {
            if (document.readyState != 'loading') fn();
        });
    }
}
</script>
				
			
0516.HOOO

Sleedoornstraat, Houthalen-Oost

12 sociale woningen

0516.HOOO

Op een site aan de noordelijke rand van het dorp Houthalen-Oost wordt een bestaande sociale woonwijk afgeboord met 12 wooneenheden: 7 (geschakelde) grondgebonden koopwoningen, 5 huurappartementen ondergebracht in een collectief hoekgebouw.
De kavels voor de grondgebonden woningen worden ingevuld met 2 verschillende woontypes, die gebaseerd zijn op eenzelfde basisidee: een combinatie van een sokkel met een bovenbouw. Door te variëren in transparantie functioneert de sokkel als een filter tussen publiek- en privédomein. Elk woningtype heeft één carport, aan straatzijde afgebakend met op maat gemaakte stalen draaipoorten. De royale luifels bieden bijkomend beschutting aan de inkomzone en een opstelzone voor fietsen. Alle woontypes zijn van het doorzonprincipe zodat er in de leefruimtes zowel een straat- als tuinrelatie is.
De gelijkvloerse sokkels worden over meerdere percelen aan elkaar geschakeld. Afhankelijk van het woningtype wordt hier telkens een afzonderlijk volume bovenop geplaatst. Op die manier kan binnen eenzelfde thema een grote variëteit worden aangeboden en ontstaat een grote diversiteit in het straatbeeld.
In de materialisering is gezocht naar een horizontale geleding die aansluit op het schakelprincipe van sokkel en bovenbouw. Binnen eenzelfde baksteensoort werd een kleinere en grotere variant van baksteen gebruikt, waarbij de grotere variant met een donkerder mengsel werd opgevoegd en tevens licht vooruitspringt ten opzichte van de kleinere, licht opgevoegde variant. Op die manier ontstaat een drieledige opbouw: plint – boord met alternerende verdieping – dakrand.

0516.HOOO
0516.HOOO
0516.HOOO
0516.HOOO

Programma: Bouwen van 12 sociale woningen | Locatie: Sleedoornstraat, Houthalen-Oost | Opdrachtgever: Vooruitzien cvba, Beringen | Ontwerp-oplevering: 2005-2013 | Oppervlakte: 1.204 m² | Bouwkost: 1.385.418 euro excl. btw | Fotografie: Dennis Brebels | Team DGLA: Sofie Rastelli, Frank Vanden Ecker, Bart Coenegrachts

Gerelateerd

1902.DDST

Demerpoort, Diest

Rondom de Verversgracht, een kunstmatige Demerarm in het historische stadscentrum van Diest, vestigden zich vanaf de 17e eeuw verschillende brouwerijen,…

Dorpskernontwikkeling De Kwint, Zonhoven

Midden in het centrum van Zonhoven, tegenover het marktplein en de kerk, wordt een gebied van een kleine 7.000m² vrijgemaakt…
1613.HAMA

Trichterhof, Hasselt

De 20e-eeuwse gordel rondom het historische centrum van de stad is de voorbije jaren grondig getransformeerd. Kleine, veelal uitgeleefde arbeiderswoningen…

Gemeenteplein, Keerbergen

De projectsite is gelegen in het centrum van Keerbergen, op de hoek van de Haachtsebaan en het Gemeenteplein. Het project…
VIVA+HEFT

Vivos Artes, Sint-Truiden

Het project is gelegen in de stedelijke kern van Sint-Truiden op de zorgcampus langs de Montenakenweg, Het betreft de bouw…

Woonwijk Slakken, Dilsen-Stokkem

Een uitgeleefde woonwijk aan de rand van het dorp wordt gesloopt. Het terrein wordt volledig onthard, enkel een aantal beeldbepalende…