<script>
"use strict";
OB_ready(OB_doWhenReady);

function OB_doWhenReady() {
    // localize everything
    var ooohBoi = window.ooohBoi || {};
    // local scope variables
    ooohBoi.prev_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;
    ooohBoi.cur_scroll_pos;
    ooohBoi.scroll_direction = 'init';
    ooohBoi.prev_scroll_direction = 0;
    ooohBoi.header = document.querySelector('#show-hide-header'); // header ID
    ooohBoi.header_pos = {
        top: ooohBoi.header.offsetTop,
        left: ooohBoi.header.offsetLeft,
    };
    ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    // show-hide header with ease/transition
    ooohBoi.header.style.transition = 'all 0.3s ease';
    // update header height on window resize
    ooohBoi.updateHeaderHeight = function() {
        ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    }
    // listen "scroll" event and decide what to do
    ooohBoi.checkScroll = function() {
        ooohBoi.cur_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;

        if (ooohBoi.cur_scroll_pos > ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'down';
        else if (ooohBoi.cur_scroll_pos < ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'up';

        if (ooohBoi.scroll_direction !== ooohBoi.prev_scroll_direction) ooohBoi.toggleHeader(ooohBoi.scroll_direction, ooohBoi.cur_scroll_pos);
        ooohBoi.prev_scroll_pos = ooohBoi.cur_scroll_pos;
    }
    // add or remove class based on the scrolling direction
    ooohBoi.toggleHeader = function(scroll_direction, scroll_current) {
        if (scroll_direction === 'down' && scroll_current > ooohBoi.header_height) {
            OB_addClass(ooohBoi.header, 'im-hidden'); // for styling
            ooohBoi.header.style.top = -1 * ooohBoi.header_height + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        } else if (scroll_direction === 'up') {
            OB_removeClass(ooohBoi.header, 'im-hidden');
            ooohBoi.header.style.top = ooohBoi.header_pos.top + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        }
    }
    // listen "scroll" and "resize" window events
    window.addEventListener('scroll', ooohBoi.checkScroll);
    window.addEventListener('resize', ooohBoi.updateHeaderHeight);
}

function OB_outerHeight(el) {
    var height = el.offsetHeight;
    var style = getComputedStyle(el);
    height += parseInt(style.marginTop) + parseInt(style.marginBottom);
    return height;
}

function OB_addClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.add(className);
    else {
        var current = el.className,
            found = false;
        var all = current.split(' ');
        for (var i = 0; i < all.length, !found; i++) found = all[i] === className;
        if (!found) {
            if (current === '') el.className = className;
            else el.className += ' ' + className;
        }
    }
}

function OB_removeClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.remove(className);
    else el.className = el.className.replace(new RegExp('(^|\\b)' + className.split(' ').join('|') + '(\\b|$)', 'gi'), ' ');
}

function OB_ready(fn) {
    if (document.readyState != 'loading') fn();
    else if (document.addEventListener) document.addEventListener('DOMContentLoaded', fn);
    else {
        document.attachEvent('onreadystatechange', function() {
            if (document.readyState != 'loading') fn();
        });
    }
}
</script>
				
			
0912.AGVC
0912.AGVC
0912.AGVC

Statielei, Antwerpen

Drie gestapelde woningen

0912.AGVC

In het kader van het Grond- en Pandenbeleid van de Stad Antwerpen koopt AG Vespa (Autonoom Gemeentebedrijf Vastgoed en stadsprojecten voor Antwerpen) verkrotte panden op in achtergestelde buurten en tracht hier door hernieuwbouw of verbouwing positieve impulsen te geven in en rond de stadskern en hiermee bij te dragen aan een betere woonomgeving.
Een voormalig tankstation wordt samen met een aanpalende woning gesloopt om plaats te maken voor drie gestapelde woningen. Deze zijn verdeeld over vijf bouwlagen; twee woningen hebben bijgevolg een beneden- en een bovenverdieping.. Het gelijkvloers wordt deels ingenomen door een gemeenschappelijke speelruimte annex  fietsenberging, die later mogelijks als garage kan ingericht worden.
Elke wooneenheid gaat op zijn eigen manier een relatie aan met zijn omgeving. Vanaf de derde bouwlaag reiken de zichten over de hoger gelegen spoorwegbedding. Alle woningen hebben een ruim (inpandig) terras aansluitend op de woonruimte.
Vanuit de planopbouw werd gezocht naar een gevelprincipe dat inspeelt op de karakteristieke architectuur van de buurt (Oud-Borgerhout). Het wordt een uitgesproken bakstenen gebouw, waar binnen de eigenschappen van het materiaal gezocht werd naar een verfijnde detaillering en naar combinatiemogelijkheden van texturen en kleurtonen, toegepast op de verschillende zones in de gevel.

0912.AGVC
Een uitgesproken bakstenen gebouw, waar binnen de eigenschappen van het materiaal gezocht werd naar een verfijnde detaillering
0912.AGVC

De hoek van het woongebouw wordt verbijzonderd door zijn afronding en “niet-massa” bovenaan. Een verfijnde houten dakrand in verticale beplanking bekroont het geheel. Diepe dagkanten in gevelmetselwerk versterken de massiviteit.

0912.AGVC

Detail van de gevel met lichtjes uitspringende horizontale boorden in verticaal stapelverband en brede tussenboorden in wildverband. De inpandige terrassen springen lichtjes naar buiten, een verwijzing naar de Franse balkons die typisch zijn voor het straatbeeld in Oud-Borgerhout.

0912.AGVC

Grondplan gelijkvloers

0912.AGVC

Grondplan verdieping 1

0912.AGVC

De gemeenschappelijke speel- en ontmoetingsruimte op het gelijkvloers

0912.AGVC
0912.AGVC
0912.AGVC
0912.AGVC

Grondplan verdieping 2

0912.AGVC

Grondplan verdieping 3

0912.AGVC
0912.AGVC

Een compacte maar optimaal benutte badkamer met bad, douche, wc en brede wastafel. De oranje-gele kleinformaat vloertegels verwijzen naar de kleur van het gevelmetselwerk en geven kleur en karakter aan het interieur.

0912.AGVC

Grondplan verdieping 4

0912.AGVC
AGVC

Programma: Nieuwbouw van drie gestapelde wooneenheden langs het spoor | Locatie: Statielei – Jan De Laetstraat, 2140 Antwerpen | Opdrachtgever: AG Vespa | Ontwerp-oplevering: 2009-2013 |  Oppervlakte: 473 m² | Bouwkost: 715.000 euro excl. btw | Fotografie: Dennis Brebels, Bart Gosselin, Studio Claerhout | Team DGLA: Frank Vanden Ecker, Jan Thys, Roel Brouns

Gerelateerd

1902.DDST

Demerpoort, Diest

Rondom de Verversgracht, een kunstmatige Demerarm in het historische stadscentrum van Diest, vestigden zich vanaf de 17e eeuw verschillende brouwerijen,…

Dorpskernontwikkeling De Kwint, Zonhoven

Midden in het centrum van Zonhoven, tegenover het marktplein en de kerk, wordt een gebied van een kleine 7.000m² vrijgemaakt…
1613.HAMA

Trichterhof, Hasselt

De 20e-eeuwse gordel rondom het historische centrum van de stad is de voorbije jaren grondig getransformeerd. Kleine, veelal uitgeleefde arbeiderswoningen…

Gemeenteplein, Keerbergen

De projectsite is gelegen in het centrum van Keerbergen, op de hoek van de Haachtsebaan en het Gemeenteplein. Het project…
VIVA+HEFT

Vivos Artes, Sint-Truiden

Het project is gelegen in de stedelijke kern van Sint-Truiden op de zorgcampus langs de Montenakenweg, Het betreft de bouw…

Woonwijk Slakken, Dilsen-Stokkem

Een uitgeleefde woonwijk aan de rand van het dorp wordt gesloopt. Het terrein wordt volledig onthard, enkel een aantal beeldbepalende…