<script>
"use strict";
OB_ready(OB_doWhenReady);

function OB_doWhenReady() {
    // localize everything
    var ooohBoi = window.ooohBoi || {};
    // local scope variables
    ooohBoi.prev_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;
    ooohBoi.cur_scroll_pos;
    ooohBoi.scroll_direction = 'init';
    ooohBoi.prev_scroll_direction = 0;
    ooohBoi.header = document.querySelector('#show-hide-header'); // header ID
    ooohBoi.header_pos = {
        top: ooohBoi.header.offsetTop,
        left: ooohBoi.header.offsetLeft,
    };
    ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    // show-hide header with ease/transition
    ooohBoi.header.style.transition = 'all 0.3s ease';
    // update header height on window resize
    ooohBoi.updateHeaderHeight = function() {
        ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    }
    // listen "scroll" event and decide what to do
    ooohBoi.checkScroll = function() {
        ooohBoi.cur_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;

        if (ooohBoi.cur_scroll_pos > ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'down';
        else if (ooohBoi.cur_scroll_pos < ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'up';

        if (ooohBoi.scroll_direction !== ooohBoi.prev_scroll_direction) ooohBoi.toggleHeader(ooohBoi.scroll_direction, ooohBoi.cur_scroll_pos);
        ooohBoi.prev_scroll_pos = ooohBoi.cur_scroll_pos;
    }
    // add or remove class based on the scrolling direction
    ooohBoi.toggleHeader = function(scroll_direction, scroll_current) {
        if (scroll_direction === 'down' && scroll_current > ooohBoi.header_height) {
            OB_addClass(ooohBoi.header, 'im-hidden'); // for styling
            ooohBoi.header.style.top = -1 * ooohBoi.header_height + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        } else if (scroll_direction === 'up') {
            OB_removeClass(ooohBoi.header, 'im-hidden');
            ooohBoi.header.style.top = ooohBoi.header_pos.top + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        }
    }
    // listen "scroll" and "resize" window events
    window.addEventListener('scroll', ooohBoi.checkScroll);
    window.addEventListener('resize', ooohBoi.updateHeaderHeight);
}

function OB_outerHeight(el) {
    var height = el.offsetHeight;
    var style = getComputedStyle(el);
    height += parseInt(style.marginTop) + parseInt(style.marginBottom);
    return height;
}

function OB_addClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.add(className);
    else {
        var current = el.className,
            found = false;
        var all = current.split(' ');
        for (var i = 0; i < all.length, !found; i++) found = all[i] === className;
        if (!found) {
            if (current === '') el.className = className;
            else el.className += ' ' + className;
        }
    }
}

function OB_removeClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.remove(className);
    else el.className = el.className.replace(new RegExp('(^|\\b)' + className.split(' ').join('|') + '(\\b|$)', 'gi'), ' ');
}

function OB_ready(fn) {
    if (document.readyState != 'loading') fn();
    else if (document.addEventListener) document.addEventListener('DOMContentLoaded', fn);
    else {
        document.attachEvent('onreadystatechange', function() {
            if (document.readyState != 'loading') fn();
        });
    }
}
</script>
				
			
1506.CADX
1506.CADX
1506.CADX

Bouwblok A5-Cadix, Antwerpen

Een woonensemble van 7 stapelhuizen

1506.CADX

Bouwblok A5 in de Antwerpse Cadixwijk kondigt een nieuw stadsdeel aan. We ontwerpen het bouwblok als een ensemble, samengesteld uit een aantal gebouwen met een duidelijk verschillende identiteit. De kracht van het ontwerp ligt hem in de zoektocht naar een geslaagd evenwicht tussen samenhang en onderscheid, tussen verschillen en overeenkomsten. Elke zijde van het bouwblok heeft duidelijk verschillende ruimtelijke condities, die aanleiding geven tot 7 andere gebouwen met een onderscheiden typologie, net zoals de voormalige pakhuizen van verschillende maat in deze havenwijk. De vier straten die het blok A5 begrenzen krijgen bijgevolg een ander aanschijn en karakter.
Het bouwblok grenst aan de westzijde aan het Kattendijkdok. Eerder dan in te zetten op een hoog front aan het water vertrekt het ontwerp van een laag langgerekt bouwvolume aan de kade. Door zijn laagte, kan de westerzon diep in het binnengebied doordringen waardoor goedbezonde woon- en buitenruimtes in tweede lijn mogelijk zijn. Het binnengebied krijgt op die manier meer verblijfskwaliteit voor de bewoners. Twee fietsenschuren delen de gemeenschappelijke binnentuin op in drie deeltuinen: een leestuin, een speeltuin en een gastentuin.
Het project omvat ca. 180 woonentiteiten, aangevuld met een kleinschalig buurtondersteunend commercieel programma.

1506.CADX
1506.CADX
Twee fietsenschuren delen de gemeenschappelijke binnentuin op in drie deeltuinen: een leestuin, een speeltuin en een gastentuin.
1506.CADX
1506.CADX

Gevels aan zijde Kattendijkdok Oostkaai

1506.CADX
1506.CADX
1506.CADX

Programma: Een woonensemble van 7 stapelhuizen | Locatie: ’t Eilandje, Antwerpen | Opdrachtgever: AG Vespa – de Stad Antwerpen | Projectontwikkelaars: ION – L.I.F.E | Samenwerking: De Smet Vermeulen architecten, FVWW architecten, Havana architectuur, De Gouden Liniaal Architecten | Ontwerp: 2016 | Status: wedstrijd, 2e prijs | Studies: Studio Basta, Ingenium, Lambda-Max, Common Ground, Peppers & Co, Bureau De Fonseca, Jan van Munster | Renderings: G2 Architectural Graphics | Team DGLA: Jan Thys, Kristof Benaets, Robbe De Geyndt

Gerelateerd

1902.DDST

Demerpoort, Diest

Rondom de Verversgracht, een kunstmatige Demerarm in het historische stadscentrum van Diest, vestigden zich vanaf de 17e eeuw verschillende brouwerijen,…

Dorpskernontwikkeling De Kwint, Zonhoven

Midden in het centrum van Zonhoven, tegenover het marktplein en de kerk, wordt een gebied van een kleine 7.000m² vrijgemaakt…
1613.HAMA

Trichterhof, Hasselt

De 20e-eeuwse gordel rondom het historische centrum van de stad is de voorbije jaren grondig getransformeerd. Kleine, veelal uitgeleefde arbeiderswoningen…

Gemeenteplein, Keerbergen

De projectsite is gelegen in het centrum van Keerbergen, op de hoek van de Haachtsebaan en het Gemeenteplein. Het project…
VIVA+HEFT

Vivos Artes, Sint-Truiden

Het project is gelegen in de stedelijke kern van Sint-Truiden op de zorgcampus langs de Montenakenweg, Het betreft de bouw…

Woonwijk Slakken, Dilsen-Stokkem

Een uitgeleefde woonwijk aan de rand van het dorp wordt gesloopt. Het terrein wordt volledig onthard, enkel een aantal beeldbepalende…