Nadat eerdere versies van het stadhuis tot drie keer toe in vlammen opgingen, werd in 1840 het huidige gebouw opgericht, in neoclassicistische stijl, dat in 2004 als monument beschermd werd. Na de fusie met Dilsen in 1971 verloor het stadhuis haar administratieve functie en ging het dienstdoen als ontmoetingshuis voor het verenigingsleven en ceremoniële aangelegenheden. Met het oog op diezelfde invulling werd het tussen 2015 en 2017 gerestaureerd.
Op het gelijkvloers werd de relatie tussen de grote afzonderlijke kamers verbeterd om ze te kunnen schakelen tot één grote multifunctionele ruimte, die dankzij de integratie van een nieuwe keuken dienst kan doen voor recepties en tentoonstellingen. Op de eerste verdieping is een ruim lokaal voor de plaatselijke kunstkring voorzien en twee polyvalente vergaderlokalen voor het verenigingsleven. De zolder is voorbehouden als archiefruimte voor de heemkundige kring. Bij de werken ontdekte men onder de vloer een stenen trap die naar een gewelfde kelder leidde en opnieuw toegankelijk werd gemaakt.
Het oorspronkelijke interieur is door opeenvolgende verbouwingen nagenoeg volledig verloren gegaan. Nieuwe afwerkingen in natuursteen en eik willen iets van de oorspronkelijke grandeur in herinnering brengen, of er toch een enigszins plechtstatig karakter aan geven. Robuust gedetailleerde lambriseringen, opdekdeuren, parketvloeren, trappen en balustrades, keuken en zitbanken worden telkens in inlandse eik uitgevoerd.
We mogen stellen dat het stadhuis met deze restauratie haar authentieke karakter heeft teruggekregen
Project: Restauratie voormalig stadhuis tot ontmoetingscentrum en ceremonieruimte | Locatie: Rechtestraat, Dilsen-Stokkem | Opdrachtgever: Stad Dilsen-Stokkem | Ontwerp-oplevering: 2008-2017 | Bouwkost: 487.000 euro excl. btw | Studies: Peeters-Debelder (stabiliteit), Studiebureau Monumentenzorg (bouwhistorisch onderzoek) | Fotografie: Stijn Bollaert | Team DGLA: Sofie Rastelli, Frank Vanden Ecker, Bart Coenegrachts