<script>
"use strict";
OB_ready(OB_doWhenReady);

function OB_doWhenReady() {
    // localize everything
    var ooohBoi = window.ooohBoi || {};
    // local scope variables
    ooohBoi.prev_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;
    ooohBoi.cur_scroll_pos;
    ooohBoi.scroll_direction = 'init';
    ooohBoi.prev_scroll_direction = 0;
    ooohBoi.header = document.querySelector('#show-hide-header'); // header ID
    ooohBoi.header_pos = {
        top: ooohBoi.header.offsetTop,
        left: ooohBoi.header.offsetLeft,
    };
    ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    // show-hide header with ease/transition
    ooohBoi.header.style.transition = 'all 0.3s ease';
    // update header height on window resize
    ooohBoi.updateHeaderHeight = function() {
        ooohBoi.header_height = OB_outerHeight(ooohBoi.header);
    }
    // listen "scroll" event and decide what to do
    ooohBoi.checkScroll = function() {
        ooohBoi.cur_scroll_pos = window.scrollY || document.body.scrollTop;

        if (ooohBoi.cur_scroll_pos > ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'down';
        else if (ooohBoi.cur_scroll_pos < ooohBoi.prev_scroll_pos) ooohBoi.scroll_direction = 'up';

        if (ooohBoi.scroll_direction !== ooohBoi.prev_scroll_direction) ooohBoi.toggleHeader(ooohBoi.scroll_direction, ooohBoi.cur_scroll_pos);
        ooohBoi.prev_scroll_pos = ooohBoi.cur_scroll_pos;
    }
    // add or remove class based on the scrolling direction
    ooohBoi.toggleHeader = function(scroll_direction, scroll_current) {
        if (scroll_direction === 'down' && scroll_current > ooohBoi.header_height) {
            OB_addClass(ooohBoi.header, 'im-hidden'); // for styling
            ooohBoi.header.style.top = -1 * ooohBoi.header_height + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        } else if (scroll_direction === 'up') {
            OB_removeClass(ooohBoi.header, 'im-hidden');
            ooohBoi.header.style.top = ooohBoi.header_pos.top + "px";
            ooohBoi.prev_scroll_direction = scroll_direction;
        }
    }
    // listen "scroll" and "resize" window events
    window.addEventListener('scroll', ooohBoi.checkScroll);
    window.addEventListener('resize', ooohBoi.updateHeaderHeight);
}

function OB_outerHeight(el) {
    var height = el.offsetHeight;
    var style = getComputedStyle(el);
    height += parseInt(style.marginTop) + parseInt(style.marginBottom);
    return height;
}

function OB_addClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.add(className);
    else {
        var current = el.className,
            found = false;
        var all = current.split(' ');
        for (var i = 0; i < all.length, !found; i++) found = all[i] === className;
        if (!found) {
            if (current === '') el.className = className;
            else el.className += ' ' + className;
        }
    }
}

function OB_removeClass(el, className) {
    if (el.classList) el.classList.remove(className);
    else el.className = el.className.replace(new RegExp('(^|\\b)' + className.split(' ').join('|') + '(\\b|$)', 'gi'), ' ');
}

function OB_ready(fn) {
    if (document.readyState != 'loading') fn();
    else if (document.addEventListener) document.addEventListener('DOMContentLoaded', fn);
    else {
        document.attachEvent('onreadystatechange', function() {
            if (document.readyState != 'loading') fn();
        });
    }
}
</script>
				
			
0820.STST
0820.STST
0820.STST

Restauratie stadhuis, Stokkem

Voormalig stadhuis krijgt nieuw leven als ontmoetingscentrum en ceremonieruimte

0820.STST

Nadat eerdere versies van het stadhuis tot drie keer toe in vlammen opgingen, werd in 1840 het huidige gebouw opgericht, in neoclassicistische stijl, dat in 2004 als monument beschermd werd. Na de fusie met Dilsen in 1971 verloor het stadhuis haar administratieve functie en ging het dienstdoen als ontmoetingshuis voor het verenigingsleven en ceremoniële aangelegenheden. Met het oog op diezelfde invulling werd het tussen 2015 en 2017 gerestaureerd.
Op het gelijkvloers werd de relatie tussen de grote afzonderlijke kamers verbeterd om ze te kunnen schakelen tot één grote multifunctionele ruimte, die dankzij de integratie van een nieuwe keuken dienst kan doen voor recepties en tentoonstellingen.  Op de eerste verdieping is een ruim lokaal voor de plaatselijke kunstkring voorzien en twee polyvalente vergaderlokalen voor  het  verenigingsleven. De zolder is voorbehouden als archiefruimte voor de heemkundige kring. Bij de werken ontdekte men onder de vloer een stenen trap die naar een gewelfde kelder leidde en opnieuw toegankelijk werd gemaakt.
Het oorspronkelijke interieur is door opeenvolgende verbouwingen nagenoeg volledig verloren gegaan. Nieuwe afwerkingen in natuursteen en eik willen iets van de oorspronkelijke grandeur in herinnering brengen, of er toch een enigszins plechtstatig karakter aan geven. Robuust gedetailleerde lambriseringen, opdekdeuren, parketvloeren, trappen en balustrades, keuken en zitbanken worden telkens in inlandse eik uitgevoerd.

0820.STST
0820.STST
0820.STST
We mogen stellen dat het stadhuis met deze restauratie haar authentieke karakter heeft teruggekregen
0820.STST
 
0820.STST
0820.STST
0820.STST

Project: Restauratie voormalig stadhuis tot ontmoetingscentrum en ceremonieruimte | Locatie: Rechtestraat, Dilsen-Stokkem | Opdrachtgever: Stad Dilsen-Stokkem | Ontwerp-oplevering: 2008-2017 | Bouwkost: 487.000 euro excl. btw | Studies: Peeters-Debelder (stabiliteit), Studiebureau Monumentenzorg (bouwhistorisch onderzoek) | Fotografie: Stijn Bollaert | Team DGLA: Sofie Rastelli, Frank Vanden Ecker, Bart Coenegrachts

Gerelateerd

2305.CTDL

Herbestemming Citadel, Diest

Hoog verheven boven de stad, met een oppervlakte van 27 ha, neemt de citadelsite een erg prominente plaats in binnen…
1906.FAAR

Ontmoetingscentrum De Faar, Dilsen-Stokkem

Tot eind 2018 had Dilsen geen centrale markt of plein. Op een site waar woningen en een oude metselhal van…

Jongerencentrum, Lommel

De stad Lommel wil een nieuwe impuls geven aan het stedelijk landschap door een centrale en laagdrempelige ontmoetingsplaats te creëren…

Dorpskernontwikkeling De Kwint, Zonhoven

Midden in het centrum van Zonhoven, tegenover het marktplein en de kerk, wordt een gebied van een kleine 7.000m² vrijgemaakt…

Zaal Den Bond, Turnhout

‘Den Bond’ functioneert vandaag als ‘eiland in de stad’. Het staat volledig op zichzelf. Met gesloten zijgevels en omgeven door…

Uitkijktoren Negenoord, Dilsen-Stokkem

Negenoord is een voormalig grindwinningsgebied in het Limburgse Maasland, dat sinds zijn herinrichting deel uitmaakt van het RivierPark Maasvallei, een…