Newer    Older
  • Newer

    Huis van het Kind, Hamont-Achel

    opdracht: Nieuwbouw buitenschoolse opvang IBO, consultatiebureau kind&gezin;, opvoedingswinkel, polyvalente ruimtes, ...

    locatie: Stadspark Hamont-Achel

    opdrachtgever: Stad Hamont-Achel

    ontwerp: 2014

    oplevering: 2017

    bruto oppervlakte: 1.142m² ( totaal)

    budget: 1.773.451 euro (excl. btw)

    team: Sofie Rastelli, Jan Thys, Raf Snoekx, Kristof Benaets

    fotografie: Dennis Brebels

    Met de nieuwbouw voor het Huis van het Kind wil de stad Hamont-Achel verschillende lokale organisaties voor ouders en kinderen in één multifunctioneel gebouw in het stadspark samenbrengen: kinderopvang (IBO), consultatiebureau Kind & Gezin, opvoedingswinkel, babysitdienst, Gezinsbond, pre/postnatale gym, borstvoedingsadvies, lezingen, workshops... Het ontwerp past het programma in een lobachtige vorm die tegen een aantal blinde wachtgevels aan de randen van het park wordt ‘geplakt’. Op die manier beperkt het de in te nemen parkoppervlakte, worden nieuwe restruimtes rond het gebouw vermeden en worden een aantal cruciale zichtlijnen binnen het park gevrijwaard. Tegelijk onstaat er aan de toegang van het park een nieuw poortgebouw, dat de publieke functie van het gebouw onderstreept en er op die manier een Park van het Kind van maakt. Het multifunctionele en laagdrempelige karakter van het gebouw weerspiegelt zich vooral in de centrale inkomhal, die via een overmaatse luifel aan de kop van het gebouw de bezoeker uitnodigt even binnen te lopen. De verschillende polyvalente ruimtes kunnen naar het park en de speeltuin worden opengezet. De kinderopvang vormt een apart afsluitbaar compartiment en heeft een eigen, deels overdekte, buitenruimte die na sluitingsuur bij de speeltuin betrokken kunnen worden. De toepassing van hout, zowel voor het interieur als voor de gevelbekleding, geeft het geheel een natuurlijke uitstraling en refereert naar een zekere huiselijkheid en geborgenheid .

    Older