opdracht: nieuwbouw ontmoetingscentrum met theaterzaal, academie en leslokalen, uitbreiding bestaande bibliotheek

opdrachtgever: Stad Dilsen-Stokkem

procedure: laureaat competitie

ontwerp: 2019

status: in voorontwerp

budget: € 5.500.000 excl..btw

ontwerpteam: Jan Thys, Raf Snoekx, Matthias Eersels, Wim Dirickx

samenwerking: Util Struktuurstudies, AE+ Engineering

Tot eind 2018 had Dilsen geen centrale markt of plaats. Op een site waar woningen en een oude metselhal van de plaatselijke bouwvakschool stonden werd ruimte gemaakt voor een nieuw centrumplein. Het plein organiseert nu de toegangen tot een aantal stedelijke scholen en reikt tot over de hoofdstraat naar het administratief centrum en het omliggende kasteelpark. Nieuwe pleinwanden werden gebouwd (of zijn nog in aanbouw) en centraal op het plein kwam een betonnen luifel.

De nieuwbouw van een Cultuurhuis/ ontmoetingscentrum ‘De Faar’ op de kop van het plein zal het sluitstuk worden van deze transformatie. Het gebouw zal niet louter een pleinwand zijn maar gaat met het plein in dialoog. Samen met de luifel vormt het één stedelijke verblijfsruimte, een besloten verblijfsplek midden in de stad.

In het gebouw maken we de tegenvorm van de luifel: de grote foyer. Ze zijn elkaars gelijke (ze zijn even laagdrempelig, je loopt er gewoon onderin), elkaars tegenpool (de een is buiten, de ander binnen), elkaars verlengde. Het onderstreept het belang van de foyer als toegankelijk, laagdrempelig verlengde van de publieke ruimte en van het publieke leven, die aansluiting vindt met zowel het centrumplein, de parking, als de schoolsite. De foyer geeft de verschillende programma’s van het gebouw zichtbaarheid en een eigen adres: de bibliotheek, de theaterzaal, het café, de kunstacademie en een bijkomende schoolvleugel. Tegelijk doet ze de grenzen hiertussen vervagen en zorgt ze voor interactie en kruisbestuiving.